Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ευρωπαϊκός Αέρας

Δεν ήταν μια από αυτές τις σχέσης του μήνα. Ήμασταν μαζί για περίπου 3,5 χρόνια. Πάνε και περίπου 5 χρόνια που χωρίσαμε. Περάσαμε καλά.


Ωστόσο ο χωρισμός δεν ήταν από αυτούς που λέμε "αμοιβαίος". Είχα αντιληφθεί ότι αντάλλαζε sms με κάποιον και ότι με είχε στο κλάσιμο. Όταν βεβαιώθηκα ότι δεν ήταν και τόσο αθώα αυτά sms, τα πήρα κρανίο και το τελείωσα. Όχι δεν είμαι άκαμπτος ή απόλυτος, είχε προηγηθεί και άλλο κέρατο, το οποίο ο ίδιος μου είχε εξομολογηθεί, με την διαβεβαίωση ότι ήταν απλά μια φάση που περνούσε και δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο...

Δεν θέλω να ξεκόβω τελείως με τους ανθρώπους που πέρασα όμορφες στιγμές. Ότι και αν έχει συμβεί. Ένα τηλέφωνο στα γενέθλια, ένα sms την πρωτοχρονιά, δεν χρειάζονται και πολλά για να κρατήσεις επαφή. Συνήθως όταν ο χρόνος περνά η απλή επικοινωνία γίνεται ουσιαστική και ανάλογα τους εμπλεκόμενους μπορεί να αποκατασταθούν οι σχέσεις.
Έτσι και έγινε. Αφήνοντας πίσω ότι είχε συμβεί, διαγράφοντας τις κακές αναμνήσεις και κρατώντας μόνο τις καλές. Μου είπε ότι γνωρίστηκε με ένα παιδί από Γερμανία (Γερμανός) και αποφάσισε να μετακομίσει στην Γερμανία. Μένουν μαζί και εργάζεται πλέον εκεί.
Επισκέπτονται την Ελλάδα τακτικά. Του Γερμανού του αρέσει εδώ, αν και κάθε τόσο εκνευρίζεται με τις μαλακίες που εμείς παίρνουμε αψήφιστα (πχ τέρμα τα καύσιμα σε συνδυασμό με απεργία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας). Τους συναντώ τα τελευταία 3 χρόνια. Πηγαίνουμε για μπάνιο, για φαγητό, κόβουμε βόλτες ή καθόμαστε στο σπίτι μου και πίνοντας κρασί και συζητώντας στο μπαλκόνι. Οι σχέσεις μας πολύ καλές, δεν έχουν μείνει στα τυπικά. Και με τους δύο έχουμε πολύ καλή επικοινωνία.


Λίγο πολύ πάντα έπεφτε η ιδέα στο τραπέζι, αλλά από πέρσι επέμεναν πλέον να τους επισκεφτώ και να περάσω και στα μέρη τους μερικές μέρες. Εντάξει μου αρέσουν τα ταξίδια, αλλά δεν το έβρισκα και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Φέτος ήρθαν στα μέσα Ιουλίου με αυτοκίνητο μέσω Ιταλίας. Από την πρώτη συνάντησή μας, μου πρότειναν να επιστρέψω μαζί τους και να με φιλοξενήσουν και να με τριγυρίσει στα μέρη τους ο πρώην (που έχει και άλλες μέρες άδεια) για καμιά βδομάδα. Δεν είχα κανονίσει τίποτα για το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι και τα οικονομικά δεν ήταν τόσο χαλαρά, μιας και με το καινούργιο σπίτι είχα αρκετά έξοδα. Δεν το απέρριψα. Μετά από μερικές μέρες δέχτηκα την πρόταση, ιδίως όταν συμφωνήσαμε ότι θα περάσουμε και μια από Βενετία που την έχω δει μόνο από το πλοίο και ήταν ονειρεμένη.

Φεύγουμε σήμερα από Ηγουμενίτσα, διανυκτερεύουμε στο πλοίο και αύριο διανυκτέρευση στη Βενετία. Μεθαύριο παίρνουμε το δρόμο βόρεια για Γερμανία. Μετά από μια εβδομάδα επιστρέψω αεροπορικώς.

Όσες φορές είχα προτείνει στη δική μου σχέση να βρεθούμε με το ζευγάρι εκ Γερμανίας, έβγαζε καντίλες. Το θεωρούσε αδιανόητο να μιλάω και να συναντιέμαι με τον πρώην μου και μάλιστα με τον γκομενό του. Δεν ήθελε με τίποτα να τους γνωρίσει. Υποθέτω ότι υπήρχε μια μεγάλη δόση ζήλιας, μιας και έτσι ήταν ο χαρακτήρας του. Ένας από τους λόγους προστριβής μου με την προηγούμενη μου σχέση (ο μετανάστης ήταν προ-προηγούμενη) ήταν ότι επικοινωνούσα και βρισκόμασταν με τον μετανάστη. Όσο και αν προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι είναι κάποιος που πέρασα όμορφα κάποια προηγούμενα χρόνια και δεν έχω την πολυτέλεια να διαγράφω ανθρώπους από την ζωή μου, δεν ήθελε να το καταλάβει. Επέμενε ότι σε όσους φίλους του μίλησε για το περιστατικό το θεωρούσαν αδιανόητο να υπάρχουν απλά φιλικές σχέσεις όταν προϋπήρξε ερωτική σχέση. Δεν θα ήθελα να διαχωρίσω straight και gay ψυχολογίες, αλλά νομίζω ότι για να έχω ερωτική σχέση με κάποιων θα πρέπει πρώτα να μπορώ να είμαι φίλος μαζί του. Δεν νομίζω ότι λειτουργεί το ίδιο στους straight. Ωστόσο όταν η ερωτική επαφή παύσει να υπάρχει και περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το φιλικό επίπεδο δεν καταρρέει.

Οι κολλητοί μου δεν το βρίσκουν περίεργο ή αφύσικο। Ίσως επειδή με γνωρίζουν περισσότερο; Ένας βέβαια από αυτούς επιμένει ότι έχω παραπάνω από όσο χρειάζεται ευρωπαϊκό αέρα ώστε να είμαι φίλος με τον πρώην μου και την σχέση του। Είναι αυτός περισσότερο Ανατολίτης ή εγώ παρά είμαι Ευρωπαίος;

8 σχόλια:

ασωτος γιος είπε...

αντρας που δεν ειναι τωρα διπλα σου δεν υπηρξε ποτε (μαλβινα καραλη)
ακου κει φιλος με τους πρωην που με κερατωσαν κιολας
οχι φιλε, οι φιλια μου ειν ακριβη και την εχουν 3 ατομα
οι πρωην ας προσεχαν
ειμαι ανατολιτης

mahler76 είπε...

ο πρώην είχε απόλυτο δίκιο. το ότι κρατάτε επαφή και αφύσικο είναι και την ύπαρξη καταλοίπων δείχνει. Αν ήμουν στην θέση του θα σε είχα χωρίσει στο δευτερόλεπτο. Φιλίες με πρώην δεν γίνονται.

Leviathan είπε...

de to vrisko kako auto pou periegrapses se kamia periptosi...xero kai alles tetoies periptoseis...emena vevaia de mou pane ka8olou...otan teleionei kati to kovo maxairi...kai sti periptosi pou ego dialexa na teleiosei kai stin adi8eti...kala mi nomizeis mia fora to ka8ena exei simvei...kalispera!

SK είπε...

Καλά κάνεις, αφού έτσι αισθάνεσαι εσύ και ο πρώην σου. Δεν υπάρχουν "έτσι πρέπει", "όχι, αλλιώς πρέπει". Αλοίμονο αν όλοι οι άνθρωποι είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά, την ίδια νοοτοπία.
Στον κύκλο των φίλων μου έχω και μερικούς που δεν μπορούν να έχουν σχέσεις με τους πρώην τους, και μερικούς που είναι καλοί φίλοι με πρώην τους.

g for george είπε...

Κρατώ φιλικές σχέσεις με πρώην, αν βέβαια η σχέση τελείωσε σχετικά καλά. Δεν ξέρω τι θα έκανα στην περίπτωση που περιγράφεις. Ή μάλλον, σε τρεις περιπτώσεις που μπορώ να ανακαλέσω και είτε απάτησαν είτε είπαν οικτρά ψέμματα, όχι, δεν κράτησα επαφή.

Είναι διαφορετική η γκέι/ στρέητ ψυχολογία. Και αυτό το έχω δει στο γεγονός ότι οι γκέι άνδρες μένουν φίλοι ακόμα και όταν λήξει η σχέση ενώ τα στρέητ ζευγάρια, σπάνια.

breezer είπε...

G for George, ακριβώς το ίδιο πιστεύω. Είναι τελιως διαφορετική η ψυχολογία και τα lookingFor σε μια gay από μια straight σχέση.

Ωστόσο δενπορε να καταλάβω γιατί κάποιοι όταν τελιωνουνια σοβαρή σχέση δεν μπορούν να δουν τον άλλο φιλικά. Μήπως τελικά η σχέση δεν έχει πραγματικά τελειώσει ώστε να προχωρήσουν και έχουν απωθημένα.

Ιδομενέας είπε...

εγώ συμφωνώ μ'αυτό που λες, και το εύλογο χρονικό διάστημα. άλλωσε ξέρεις δε θα'θελα να διαφωνήσω μαζί σου. χεχεχ :)

Bobby είπε...

Καλό blog!