Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Bamboo Eco-wear

Το θέμα το άνοιξε ο ethan που είναι fun με τα AussieBum (με το δίκιο του ο άνθρωπος). Στο video των εσωρούχων bamboo της Aussiebum διαφημίζονται τα εσώρουχα από bamboo σαν "οικολογικά".
Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, οικολογικό είναι ένα προϊόν όταν για να το κατασκευάσουμε αλλά και όταν το καταστρέψουμε δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Σαφώς και το επιχείρημα "δεν φοράω μπλουζάκι και κοίταξέ με που βγάζω το παντελόνι μου μόλις βρεθώ στο λιβάδι" είναι πολύ ισχυρό. Ομολογώ ότι αν ξάπλωνε στο χορτάρι φορώντας μόνο το σλιπ θα είχε ένα δυνατό χαρτί και θα έκανε τους πάντες να βγάλουν το σκασμό -χαίρομαι που δεν το έκανε-

Λοιπόν στα πολύ γενικά να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για να καταλαβαινόμαστε:
  • Το bamboo είναι κάτι σαν να λέμε "καλαμιά" που μεγαλώνει μέχρι και 2cm/μέρα.
  • Το φυτό πολτοποιείται και η κυτταρίνη του με χημικές διεργασίες καταλήγει να δώσει την ίνα.
  • Όλες οι ίνες προερχόμενες από κυτταρίνη ονομάζονται rayon. Εξέλιξη του rayon είναι η viscose και το modal. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν ευρέως το viscose και το modal.
Ανάλογα με την εταιρία, την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και την ηλικία των εγκαταστάσεων της, οι παραγωγή του rayon γίνεται από χημικά τα οποία μπορεί να είναι τοξικά και βλαβερά στο περιβάλλον μέχρι και να είναι 99.5% ανακυκλώσιμα.

Γιατί το bamboo μπορεί να θεωρηθεί φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με άλλα υφάσματα:
  • Δεν χρειάζονται μηχανήματα για να γίνει η αποκομιδή της σοδειάς.
  • Το ίδιο το φυτό ανακυκλώνει το CO2 5 φορές περισσότερο από μια συστοιχία δέντρων και παράγει 35% περισσότερο οξυγόνο.
  • Προς το παρόν δεν υπάρχουν γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι (για πόσο ακόμα δεν ξέρω)
Σαφώς σαν διαφορετικής προέλευσης κυτταρίνη έχει διαφορετικές ιδιότητες από τα άλλα υφάσματα αλλά δεν έχει να κάνει με την "οικολογική πλευρά" του. Στην Ελλάδα προς το παρόν δεν υπάρχουν από όσο γνωρίζω εσώρουχα με ίνες από bamboo (σε καμία ποσόστωση).
Πραγματικά όμως αναρωτιέμαι όμως αν έχετε ήδη δοκιμάσει εσώρουχα με ίνες micromodal? Στην Ελλάδα οι κυρίες έχουν μάθει καλά το micromodal αγοράζοντας ολόσωμα κορμάκια τα τελευταία 4~5 χρόνια. Οι άντρες καταναλωτές είναι ακόμα στην κοσμάρα τους, φοράνε περισσότερο ότι θα τους πασάρουν ή ότι θα τους φανεί πιο "φαντεζί" στο μάτι αφού δεν μπαίνουν στον κόπο να συγκρίνουν με την αφή τις ποιότητες των εσωρούχων. Έτσι για τα ανδρικά η ποικιλία είναι περιορισμένη.

Τα google αποτελέσματα για micromodal (να είναι πάνω από 70%) στην Ελληνική Αγορά. Επειδή προτιμάμε τα Ελληνικά προϊόντα, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα εσώρουχα
Επίσης έχουν και ένα κατατοπιστικότατο άρθρο για τα micromodal

2 σχόλια:

Aviator είπε...

Μακάρι να μεγάλωναν κι άλλα πράγματα 2 cm κάθε μέρα... :) Τις καλημέρες μου.

breezer είπε...

Ε όχι ρε συ too much!! Αν 2cm την ημέρα, στο χρόνο θα το τυλίγεις σε μασουρίστρα.